Misterele Botoșanilor 1

FARMACISTUL GHEORGHE NICOLEANU

ŞI POVESTEA UNEI SPIȚERII BOTOȘĂNENE: LA MINERVA”

Ioan Iațcu



Din când în când, cei care se ocupă de soarta bunurilor de patrimoniu, mobile ori imobile, trebuie să-și reamintească că originile termenului de monument coboară în Antichitatea romană. În limba latină monumentum desemna o construcție cu caracter funerar.

Pornind de la această definiție, ne propunem ca istorisirea noastră să înceapă cu un monument funerar ce se păstrează la Cimitirul „Pacea”, necropolă multietnică de la marginea de vest a Botoșanilor, și anume cel al unui farmacist, pentru ca, ulterior, să se îndrepte către unul din rarele edificii din a doua jumătate a veacului al XIX-lea, destinat să adăpostească o farmacie.

 

Trei familii de-a lungul timpului: Moțoc, Hagieni și Nicoleanu

Din informaţiile oferite de inscripţia de pe obeliscul funerar – monument reprezentativ pentru medici și farmaciști –, aflăm că farmacistul Gheorghe Nicoleanu a trăit 74 de ani. El s-a născut la 13 februarie 1856 şi a trecut la cele veşnice la 2 martie 1930. Pe soţia sa o chema Maria Hagieni. Ea s-a născut la 29 martie 1864 şi a decedat la 18 mai 1938, la vârsta de 64 de ani (Fig. 1-2).

În cavoul familiei mai sunt înhumate următoarele persoane înrudite între ele: Alexandru Moțoc, Maria Moțoc, Ecaterina Hajieni, Kiriac Hajieni și Adela Grigoriu (1896-1980) (Fig. 2).

Soția lui Gheorghe Nicoleanu, Maria, era fiica lui Chiriac Hagieni (grafiat și Hagi Eni sau Ene[1]) și a Catincăi (născută Moțoc) de la Herța. Tatăl a fost arendaș al moșiilor Gârbești (Todireni, județul Botoșani) și Suharău, ultima aflată la nord de Dorohoi.

La 1878, Catinca era decedată, astfel că moșia Coșulenii, proprietatea ei, situată în comuna Bălușeni (plasa Târgului), care la 1878 avea aproximativ 72 fălci (circa 130 ha), era împărțită între Chiriac (ca tutore al fiicei sale minore Maria) și soacra sa, Maria Moțoc[2]. Aceasta din urmă a fost căsătorită cu Alexandru (Alecu) Moțoc, stăpânul Coșulenilor[3], nume pe care îl întâlnim și în listele alegătorilor Divanului Ad-hoc din Moldova (1857)[4].

Începând cu 23 aprilie 1877, casele din Herța erau arendate Mariei Moțoc de către Chiriac, pentru o perioadă de 8 ani. Însă, la 1879, imobilele erau vândute pentru stingerea unor datorii[5].

Despre Maria Moțoc știm că la începutul secolului al XX-lea arenda moșia Coșuleni lui Șmil Segal, bătrâna preferând să locuiască mai mult în Botoșani. Începând cu 1910, un șir de necazuri se abat asupra proprietăresei. Astfel, în august un incendiu violent distruge o casă și o șură situate pe moșie, producând pagube în valoare de 1000 de lei[6]. La 29 iunie 1911, „bogătașa Maria Cristea, în vârstă de 65 de ani, proprietara moșiei Coșuleni, suferind de mania persecuției, s’a strangulat” „de cârligul lămpii în casele din strada Agafton No. 1”. La momentul morții, cel mai probabil pe fondul bolii maniaco-depresive, ea locuia singură, neavând servitori. Confrom procedurilor, din ordinele parchetului corpul a fost transportat la cimitirul „Eternitatea”[7], însă, după vedem din inscripția de pe obeliscul de la „Pacea”, rămășițele ei pământești își află somnul de veci în cavoul farmacistului Nicoleanu. 

Așadar, primele patru persoane înhumate sunt bunicii și părinții Mariei Nicoleanu. Cât privește cel de-al cincilea personaj, Adela, deși nu avem date până în prezent, presupunem că ar putea fi o fiică de-a farmacistului, care, prin căsătorie, a devenit Grigoriu.

 

Un farmacist cu activitate politică

Revenind la personajul nostru principal, farmacistul, despre el deținem o serie de date care ne permit realizarea unei ample biografii.

Gheorghe (George) Nicoleanu s-a născut la Tecuci. A urmat la Iaşi cursul secundar de la Academia Grigoriană, după care, începând cu 26 septembrie 1874, se înscrie ca elev la farmacia lui Eduard Julius Rissdörfer (1822-1897) din Bucureşti. În urma examenului de asistent, susţinut la 25 octombrie 1877, obţine diploma eliberată de Şcoala superioară din Bucureşti. Urmează cursurile universitare la finalul cărora, la 29 noiembrie 1882, obţine titlul academic de licenţiat în farmacie[8].

Pe Gheorghe Nicoleanu îl găsim menționat în rândurile persoanelor care formau comitetul înființat cu scopul ajutorării victimelor incendiului petrecut în Botoșani (3 iunie 1887), unde este trecut ca „Ion Nicoleanu, farmacist”[9], fiind cel mai probabil confundat cu avocatul.

Dincolo de activitatea profesională, Nicoleanu se implică şi în treburile politico-administrative ale urbei, fiind un membru al Partidului Conservator. Pentru prima dată îl vedem figurând în lista alegătorilor comunali la colegiul I, fapt ce se petrece în 1886[10]. La alegerile comunale din 1888, „Nicoleanu George, farmacist” este ales în colegiul II[11], la fel și la alegerile din februarie 1890[12], dar și din noiembrie același an, unde îl găsim menționat „Neculeanu Gheorghie, farmacist”[13].  De asemenea, la alegerile din 1898, printre cei înscriși la colegiul II, „Niculeanu Gh. farmacist”[14] apare pe lista clubului conservator[15].

În urma scrutinului pentru Consiliul Comunal, din 20 februarie 1905, el este ales membru în cadrul acestei autorităţi administrative[16]. Totodată, îl regăsim și în lista alegătorilor („eligibililor pentru Senat”), după cum urmează: pentru 1 mai 1909-31 aprilie 1910[17]; pe anii 1912-1914[18]; pentru 1916[19].

În 1892, Gheorghe Nicoleanu a făcut parte din comitetul executiv al Partidului Conservator-Democrat, unde a îndeplinit funcția de casier[20]. Abilitățile sale economice i-au permis ca la întrunirea de la clubul conservator din localitate, eveniment petrecut în luna octombrie 1898, să fie ales în cadrul „comisiunii de verificare a gestiunei financiare pe anul 97”.

În ziua de sâmbătă, 16 mai 1899, la orele 4.20, a sosit la Botoșani primul-ministru Gheorghe Grigore Cantacuzino („Nababul”). Pe peronul gării, „frumos decorat”, „plin de lume, care așteaptă sosirea trenului”, printre numeroasele persoane de vază, printre care îi amintim pe primarul Ilie Văsescu, dar și pe conservatorii Vasile Isăcescu, Constantin și Grigore Ghica, Garabet Ciolac, dr. Olivenbaum, se afla și farmacistul Gheorghe Nicoleanu[21].

În 1907, la clubul conservator din Botoșani, Gheorghe Nicoleanu, în calitate de membru, participă la fuziunea junimiștilor cu conservatorii[22]. La banchetul politic al partidului, care a coincis și cu marea întrunire a conservatorilor organizată la Botoșani, în zilele de sâmbătă și duminică (21 și 22 noiembrie 1908), prilej cu care a fost sărbătorit președintele Take Ionescu, printre fruntașii organizației locale prezenți în sala Teatrului Popovici s-a numărat și Gheorghe Nicoleanu[23].

 Pe când primar al oraşului Botoșani era Teodor Silion, la 1892, Gheorghe Nicoleanu, alături de Mihai Gh. Popovici, a îndeplinit funcţia de ajutor de primar[24]. Situaţia se menţine şi în 1894, când Teodor Silion este confirmat în funcţia de edil al urbei, iar Nicoleanu, alături de Mihai Gh. Popovici şi medicul Arpad de Haynal, este desemnat să fie „ajutóre primarelui”[25].

În 1899, în urma dizolvării consiliului comunal-urban – fapt petrecut în mai multe orașe ale României de atunci (Iași, Huși, Brăila, Pitești, Râmnicu-Vâlcea ș.a) – la Botoșani, se numește o comisiune interimară formată din următorii membri: Ilie Văsescu (președinte), Vasile Isăcescu, Gheorghe Nicoleanu și Mihai Vasiliu (membri)[26].

Alături de Mihai Gh. Popovici, Gheorghe Nicoleanu a îndeplinit această funcţie şi în perioada mandatului de primar a lui Vasile Isăcescu (1905), un alt membru marcant al conservatorilor botoșăneni[27]. Situația se menține la fel și în 1906, când „noul consiliu comunal din Botoșani s’a constituit astfel: Primar a fost ales d. V. Isăcescu, deputat; prim-ajutor a fost ales d. G. Nicoleanu, farmacist, iar al doilea ajutor d. M. Popovici”[28].

În primăvara anului 1900, alături de importanţi proprietari şi agricultori, Gheorghe Nicoleanu, în calitate de reprezentant al comercianţilor, este convocat la o consfătuire în sala primăriei din capitala Moldovei. Întrunirea la care lua parte avea drept scop construirea căii ferate Dorohoi-Botoşani-Iaşi, care se făcea mai mult „în interesul desvoltărei oraşului Iaşi”[29].

Pe farmacist îl aflăm menționat şi în „lista comercianților și industriașilor alegători la camera de comerciu din orașul și județul Botoșani”[30].

La începutul secolului al XX-lea, alături de alţi confraţi din ţară înscrişi în Societatea „Steaua”, Gheorghe Nicoleanu este prezent în lista membrilor cu „cotisaţiuni plătite” la zi[31]. Avându-l drept preşedinte pe academicianul Ioan Kalinderu, asociaţia „lucra pentru întinderea învăţăturei în popor, prin tipărirea şi răspândirea de scrieri şi publicaţii morale, patriotice şi de folos practic”[32]

Gheorghe Nicoleanu a fost ofiţer al ordinului „Coroana României” (noiembrie 1905)[33] și a avut calitatea de membru al societăţii farmaciştilor din ţară[34]. 

 

O oficină farmaceutică cu istorie

Din publicația „Almanahul farmaciștilor din România”, pe anii 1928 și 1937, aflăm că acest spițer deţinea farmacia „Minerva”[35], deşi el era trecut la cele veşnice încă din 1930.

Istoricul oficinei acoperă o mare perioadă de timp. De existenţa ei se leagă un număr însemnat de figuri ale lumii medicale şi farmaceutice botoşănene (Iohan Gorgias, Emeric Haynal, Samuel Frank), de personalităţi din panteonul cultural naţional (poetul Mihai Eminescu şi membri ai familiei sale), ba chiar și de personaje din pătura de jos a societăţii (servitori și tâlhari cu faimă internaţională).

Farmacia „La Minerva” a fost fondată prin hrisov domnesc, la 31 ianuarie 1827, de către Ferdinand Dobrovoschi, având ca urmași pe Iohann Gorgias și Emeric Haynal. Haynal a cumpărat spițeria „Minerva”, în 1855, an în care achiziționează și farmacia socrului său, I. Binder, fostă a lui Iohann Gorgias[36]

Despre detaliile scoaterii la mezat a unității sanitare aflăm din „actul de vecinică vânzare întărit statornic de Trib. Botoşani sub No. 158 din 13 Aprilie 1860 prin care d-nu Em. Haynal vinde numita spiţerie «la Minerva» d-lui Samuel Frank”[37], farmacist care a obținut diploma la München (19 august 1853)[38].

Despre modul cum a intrat farmacia în posesia lui Samuel Frank aflăm dintr-o întâmplare cu note tragic-umoristice istorisită de fratele lui Mihai Eminescu, căpitanul Matei Eminescu: „În Botoşani era un grec românizat, anume Costake Caraieni; fusese el făclier (lumânărar) (...), făcuse Costake Caraieni parale bune, şi întrerupse negoţu. Avea patru fete. Pe cea mare a măritat-o cu Capşa, mama fraţilor Capşa din Botoşani. Pe cea de-a doua, Zoica, după un grec moşier, Macri Apsotol, iar când a venit rândul celei de-a treia «Valerica», s-a prezentat ca pretendent, prin intervenţia tatei [căminarul Gheorghe Eminovici – n. n.], Ioan Frank, tatul prezidentului Alexandru Frank. Mama lui Ioan Frank, era fata Doctorului Holtztreger, doctorul de casă a lui Balş [de la Dumbrăveni – n. n.] ”[39], dar „şi soră cu mama D-rului Hynek din Botoşani”[40], Reghina Holzträger[41].

„Mergând deci, tata în peţit la Caraieni – relatează în continuare Matei –, acesta i-a răspuns că-i dă fata lui Frank, îi dă şi bani să deschidă farmacie, căci era farmacist de meserie, dar cu condiţie, ca să treacă dela catolicism la ortodoxism”.

În continuarea relatărilor lui Matei Eminescu aflăm că Frank a fost botezat în ritul ortodox, la bisericuţa familiei de la Ipoteşti, după care „s-a dus pe urmă la Caraieni” unde „li s-a făcut nunta”[42].

Totul a culminat cu arestarea naşului, Gheorghe Eminovici, timp de şase săptămâni, la mănăstirea Vorona, sub învinuirea că a forţat preotul de a săvârşi botezul peste capul ierarhilor superiori[43]. Matei Eminescu conchide: „Dar şi recunoscător a fost Frank; până la moarte tata n-a avut un prieten mai intim ca Frank”[44]. Farmacistul a rămas alături de cea care, mai târziu, va fi pentru copiii căminarului „cucoana Valerica, care e o femeie foarte blândă şi cu educaţie îngrijită”[45].

La 1874 îl aflăm în continuare drept proprietar pe Ioan Samuel Frank. El avea ca asistenți în farmacie pe Ludvig Zahn, ce deținea un certificat al Școlii de farmacie din București, și pe Ignatz Dzurzynski. Acesta din urmă, în 1875, trece la farmacia lui Iosef Șmelț, iar în locul său vine ca asistent Emil Sanchievici, cu atestat obținut în Cernăuți. Și acesta este înlocuit, în locul său venind Gh. Mihăilescu, care obținuse certificatul la București. La acea dată, în farmacie își desfășura activitatea ca elev practicant Emil Goldhamer[46].

*

Din punct de vedere juridic, despre oficina lui Nicoleanu putem vorbi încă din iulie 1884, când „Dl. George Neculeanu, din Botoșani, și-a încris la Tribunalul Botoșani, în registrul firmelor individuale, firma adoptată de d-sa sub denumirea «farmacia George Neculeanu», pentru comerciul de farmacie in detail, astăzi la 13 Iuliu anul 1884”[47]. Înscrierea oficinei trebuie să fi coincis cu perfectarea tranzacției acestui spațiu cu toate cele necesare unei bune funcționări.  

Aşadar, pornind de la această informaţie putem spune că, cel mai probabil, farmacia „La Minerva” i-a fost închiriată lui Gheorghe Nicoleanu în intervalul de timp iulie 1884–august 1886[48]. Respectiva situaţie poate fi întărită şi de o ştire în care se relata despre un incendiu ce a izbucnit în vara anului 1886 la clădirile din vecinătate: „tot rândul de case din strada Mare, vis-à-vis de farmacia d-lui G. Neculeanu, era să fie prada flăcărilor”[49]. Odată cu acest farmacist, vechea denumire a oficinei s-a schimbat din „La Minerva” în „Farmacia Gheorghe Nicoleanu”. 

Este posibil ca inițial farmacia, adică spațiul (și probabil inventarul ei), să-i fi fost închiriată, pentru ca, ulterior, să-i fi fost vândută, întrucât unul din istoricii medicinei botoșănene, doctorul Constantin Băcăoanu, precizează că la 1887 Gheorghe Nicoleanu figura ca proprietar. Băcăoanu arăta că farmacia a intrat în patrimoniul lui Nicoleanu prin cumpărare, la 22 decembrie 1887[50].

Într-un tablou al personalului sanitar din Botoşani, întocmit la 1896, apăreau doi farmacişti proprietari (Vasile D. Vasiliu şi Gheorghe Nicoleanu), precum şi doi farmacişti arendaşi (Gheorghe Perieţeanu şi Samoil Schärfel)[51].

Faptul că farmacia a trecut de la Samuel Frank către Nicoleanu, fără să putem identifica vreun alt chiriaş, transpare din diversele anunţuri apărute mai târziu, cum ar fi cel din 1889: „Pharmacia d-lui Nicoleanu fostă Franc”[52]. La acea dată farmacia era un reper important în peisajul urban, în apropirea ei stabilindu-şi cabinetele noii doctori sosiţi în oraş, precum Isidor Olivenbaum (Fig. 9).

Într-o altă epistolă destinată aceluiaşi Corneliu Botez, Matei Eminescu amintește de farmacie, dar fără să cunoască cum stăteau de fapt lucrurile, la anul 1909: „Mă mir că-mi scrii că ai întrebat de locuinţa Cucoanei Valeriei, d-apoi ea are casele ei, farmacia pe care ştiu că o arendase bătrânul Frank nu însă s-o fi vândut”[53].

            Așadar, în afară de spaţiul farmaciei care fusese vândut lui Nicoleanu, despre situaţia în care se afla restul clădirii spusele lui Matei Eminescu par că pot fi, într-o anumită măsură, luate în calcul. Ca argument poate fi invocată o reclamă de la 1894, care ne spune că „în casele d-lui Ioan S. Franc, etagiul I de asupra Farmaciei”, funcţiona biroul agenţiei „Patria”, o societate românească de asigurare şi reasigurare ce-şi avea sediul principal în Bucureşti[54]. Aşadar, către finele veacului al XIX-lea, partea superioară a clădirii continua să fie arendată de soții Frank, aceștia locuind, cel mai probabil, în jumătatea de nord a casei.

Farmacistul Ioan Samuel Frank a decedat în data de 11 aprilie 1898, la vârsta de 67 ani, „după o lungă şi grea suferinţă”[55]. După cum spune și presa de atunci, în necrologul ce-i fusese dedicat, el „a fost întemeietorul uneia din cele mai vechi și mai reputate farmacii din piața botoșăneană, de la conducerea căreia retrăgându-se de mai mulți ani, și-a consacrat activitatea mai mult conducerei familiei și binelui obștesc, ocupând, cu multă vrednicie, mai acum 17-18 ani, scaunul de Primar al urbei, iar în cei din urmă 10-12 ani funcția electivă de membru și președinte al comitetului permanent județean”[56]. În urma decesului său, Valeria a rămas singură să-și crească cei trei copii, aceștia fiind Sofia, Ioan și Alexandru Frank.

*

Farmacia lui Nicoleanu se afla poziționată la Strada Mare[57], în faţa ei deschizându-se un spaţiu larg numit „piaţa mică”[58]. Amplasarea la principala arteră a orașului reiese din „Planulu Topograficu alu urbei Botosiani ridicatu prin inginerulu hotarnicu Stefan Emilian” (1872)[59], dar și din multitudinea ilustrațiilor de tip carte poştală care au circulat în primul sfert al veacului al XX-lea (Fig. 4).

Clădirea făcea parte din vechea orânduire urbană anterioară incendiului de la 1887. A supravețuit pârjolului, cel mai probabil datorită izolării sale, nefiind alipită altor construcții. Din punct de vedere constructiv, clădirea lui Frank a fost ridicată în stilul arhitecturii romantice[60], cum de altfel au fost înălțate multe case din același areal (Teatrul lui Petrache Cristea, fostul Hotel „Mutu”, casa lui Lupu Zarafu) (Fig. 5-6).

*  

Din „Raportul D-lui Dr I Felix, membru consiliului sanitar superior, asupra inspecţiunei făcută serviciului sanitar din circumscripţiunea I sanitară din anul 1888”, aflăm următoarele date despre farmaciile Botoşanilor, dar şi despre cele două oficine deţinute de Gheorghe Nicoleanu, fapt ce ne indică modul cum el și-a dezvoltat afacerile: „În județul Botoșani funcționează 4 farmacii în orașul Botoșani, 1 în orașul Hârlău, 1 în târgul Ștefănești și o farmacie filială în târgul Burdujeni. Dintre cele 4 farmacii din orașul Botoșani, farmaciele D-lor Vasiliu, Nicoleanu și Haynal sunt foarte bine aprovisionate”. În comparaţie, „farmacia d-lui Scmeltz se află într-o stare mediocră”, iar „Farmacia Curţei, proprietatea d-nei Emelina Haynal, este administrată de d. farmacist Scherfel”. Respectivul raport ne relatează „faptul că și farmacia filială din târgul Burdujeni, înființată de curând, proprietatea D-lui G Nicoleanu din Botoşani, n-are provisiuni mai ambundente şi complete, se poate scuza cu clientela ei săracă, cu nedeprinderea locuitorilor a avea în cas de boală recurs la medic şi la farmacie; această farmacie a expediat de la 1 ianuarie până la 7 August 1888 numai 583 ordonanţe medicale, astfel că venitul nu acoperă cheltuielile, este însă probabil că această stare se va îndrepta succesiv”[61].

Diverse anunţuri disparate prin presa timpului vin să ne ofere şi câteva informaţii cu privire la ceea ce se oferea spre vânzare pacienţilor suferinzi ori clienţilor doritori de achiziţionarea unor bunuri de îngrijire personală. Spre exemplu, în 1890, cu prilejul tombolei presei organizată de ziarul condus de publicistul Scipione Bădescu („Curierul român”), Gheorghe Nicoleanu oferă câteva produse cosmetice, printre care se găseau „un şip glicerină şi 2 cutii pudră pentru păr”[62]. Tot în farmacia Nicoleanu se comercializa un dezinfectant numit „Perolin”, precum și „Petrol Hahn”, o loțiune pentru igienizarea și tratarea podoabei capilare produsă de Charles Hahn, farmacist din Geneva (Elveția) (Fig. 8).

Gheorghe Nicoleanu se implică în susținerea cu medicamente a farmaciilor rurale, dintre care se remarcă cea întemeiată în 1891 de „învățătoarea din Vlădeni, com Brehuești, pl. Siret, d-ra Maria Gafencu, care a înființat acum de curând, la școala sa, o farmacie școlară, asortată cu tot ce e mai trebuitor țăranului pentru toate casurile în cari presența medicului nu e numaidecât și imediat cerută…, grație concursului plin de bunăvoință ce i-au dat în această privință d-nii D-ri A. Hajnal, A. Hynek și Kalischer, și a medicamentelor gratuite ce i s-au oferit, în valoare de 120 lei, de către farmaciile V. Vasiliu, Hajnal și Gh. Nicoleanu”[63]

În 1893, Gheorghe Nicoleanu semnează alături de ceilalţi confraţi din ţară o petiţie către Camera Deputaţilor, ca urmare a legii sanitare votată de Senat, „prin care se desfiinţează şi dreptul de succesiune a văduvei sau a copiilor rămaşi după moartea farmacistului prin obligaţiunea ce li se impune de a vinde farmacia în timp de 10 ani”[64]. Acest fapt leza drepturile profesionale ale breslei, iar printre farmaciştii botoşăneni nedreptăţiți, care semnau alături de Nicoleanu, se aflau şi cei doi colegi concurenţi: Ioan Gh. Perieţeanu şi Vasile D. Vasiliu.  

Despre proprietarul farmaciei mai aflăm că a fost victima unui furt petrecut în 1893: „Vasile Suliţanu, în calitate de servitor la dl. Gheorghe Nicoleanu, farmacist în Botoşani, a furat din un saltar de la un dulap, cinci tocuri cu următoarele plante: 1 sfert kilogram rădăcină rotamică [rotala indica? – n. n.], 400 grame lemn dulce [Glycyrrhiza glabra – n. n.], 1 sfert kilogr. frunze de mellés, 35 grame lemn de losofras [sassafras-n. n.] şi 150 grame floare de soc, pe care ducându-le prin piaţa oraşului spre a le vinde la drogherie, a fost prins şi dus la poliţie”. Pentru această faptă inculpatul a fost condamnat la „3 luni încisoare corecţională şi la 50 lei amendă în folosul statului”[65].

Dincolo de apectele neplăcute legate de săvârșirea actului infracțional, lectura informațiilor oferite de presa acelor timpuri ne invită să pătrundem în interiorul farmaciei și să descoperim câteva produse exotice folosite la prepararea medicamentelor, a cosmeticelor ori a băuturilor slab alcoolizate pe bază de ierburi aromate, așa cum vom afla şi din rândurile următoarei povestiri.

Astfel, printre clienții oficinei se afla și poetul Mihai Eminescu, mai ales în perioada cea mai grea a vieții, pe când se afla în îngrijirea surorii sale Henrieta. Repectivul detaliu îl descoperim în relatarea lui Ioan P. Darie, profesor de istorie, avocat și publicist, ajuns primar al orașului, simpatizant de altfel al conservatorilor locali, printre care se afla și farmacistul nostru: „Foarte dese ori venea la farmacia lui Gh. Nicoleanu, unde-și cerea și lua obicinuitul său «rosoglio» un fel de licher pe care patronul îl prepara după gustul său. Aici stătea ceasuri întregi, de multe ori fără să rostească o vorbă”[66].

Prezenţa poetului în stabilimentul lui Nicoleanu poate fi dată, așa cum afirma Matei Eminescu, de faptul că „Harieta după moartea tatei (1884, Ianuarie 7) s-a mutat la Botoșani și a stat cu chirie la Frank”[67], cel mai probabil în apartamentele situate în cealaltă jumătate a clădirii. Totodată, putem admite și preferința sa pentru un spațiu cu care se familiarizase încă din copilărie, atunci când își însoțea tatăl și frații la vizitele făcute soților Samuel și Valerica Frank.  De asemenea, trebuie să ținem cont că Eminescu își putea împărtăşi convingerile sale conservatoare cu un membru important al acestui partid pe plan local.

Este posbil ca primul proiect de amplasare a bustului dedicat lui Eminescu în apropierea farmaciei să fi ținut cont și de poziționarea casei Frank, locul unde Henrieta obișnuia să-l găzduiască atunci când sosea în oraș. În această direcție, iată ce spune un articol din presa de la 1890 apărut la scurt timp de la trecerea poetului în veșnicie: „Se știe că în orașul Botoșani se va așeza bustul poetului Eminescu. Până acuma nu s’a desemnat încă locul unde trebue așezat. Se crede că se va alege locul din piața mică, vis-a-vis de farmacia Nicoleanu”[68].   

Într-o caracterizare care i se făcea farmacistului Nicoleanu, la începutul veacului al XX-lea, aflăm că el deţinea propria oficină în Botoşani, „pe care o dirigează şi astăzi cu multă sârguinţă, câştigându-şi încrederea şi simpatia concetăţenilor săi”, având o „fire blândă şi muncitoare”, ce „merită simpatiele colegilor săi, de care de altfel se bucură”[69].

*

Încă din timpul vieții farmacistului, cel mai probabil pe fondul înaintării sale în vârstă, oficina este concesionată lui David Rosenberg. De la 1928 avem știrea că „D. D. Rosenberg farmacist (fostul arendaș al farmaciei G. Nicolaenu) a luat în arendă farmacia din Săveni”. Totodată, se preconiza și plecarea sa din Botoșani către mica urbe de pe Valea Bașeului[70].

La începutul lunii martie a anului 1930, personajul nostru principal trece la cele veșnice, dispariția sa fiind anunțată în presa ieșeană astfel:

Mercuri a avut loc înhumarea rămășițelor pământești ale farmacistului Gheorghe Nicoleanu, din Botoșani, mort în vârstă de 68 ani.

Defunctul, grație calităților sale era simpatizat în toate cercurile botoșănene.

Înainte de războiu a fost prim ajutor de primar; în această calitate a adus multe îmbunătățiri orașului. Membru marcant în organizația takistă, după moartea lui Take Ionescu s’a retras din viața politică, ocupându-se cu operile de asistență socială.

Se crede că Gh. Nicoleanu, în testamentul pe care l’a lăsat, prevede ca o parte din avere să treacă în folosul unui spital din Botoșani[71].

Mai târziu, farmacia Nicoleanu a fost arendată din nou aceluiași Rosenberg, care va fi victima unei tâlhării cu mare răsunet în epocă.

În ziua de vineri, 22 octombrie 1937, la farmacia „Minerva Nicoleanu”[72], are loc spargerea casei de bani săvârșită de Ilie Mătrescu (zis Lolu Mutrescu sau Lovenco) (Fig. 10). Făptașul era un bandit cu faimă internațională, datorită unui lanț de infracțiuni comise pe teritoriul României și al Poloniei. Spargerea casei de fier s-a realizat cu ajutorul unor instrumente speciale[73], iar stricăciunile provocate seifului au putut fi surprinse într-o fotografie realizată la data respectivă (Fig. 11). Din ancheta făcută de poliție, aflăm că edificiul avea o curte situată în spate, iar pătrunderea în interior s-a făcut prin tăierea gratiilor cu un ferăstrău.

Tâlhăria încununa alte jafuri ce fuseseră comise în oraș, cum au fost cele de la biserica Sf. Spiridon, casa lui Lazăr Goldhamer, depozitul de coloniale Ițicovici, casa lui Ștefan Gheorghiu Gogoașă. La ultimele trei proprietăți tentativa de jaf a eșuat. Ascuns în canalul colector al orașului, tâlharul, de numai 24 de ani, după un schimb intens de focuri de armă cu polițiștii, a fost prins și deferit justiției. Va fi închis în penitenciarul de la Târgu-Ocna de unde va evada ulterior. Recunoscut de către un voiajor comercial din Botoșani, pe când se afla în acceleratul de București-Cernăuți, Mutrescu va fi arestat din nou în gara Focșani. Indiciul a fost paltonul cu care hoțul era îmbrăcat, haină ce fusese furată din farmacia lui David Rosenberg. 

*

Reconstituirea biografiei unui reprezentant al „artei farmaceutice” – așa cum îi plăcea acestei bresle să numească activitatea reprezentanților săi – constituie o verigă importantă în cunoașterea istoriei acestei profesiuni în spațiul botoșănean. Totodată, ni se relevă și activitatea altor spițeri, cum era Ioan Frank, cel care deținuse clădirea în care avea să funcționeze farmacia „Minerva”. De asemenea, descoperim că în spaţiul farmaciei lui Nicoleanu venea şi Mihai Eminescu, în calitate de client fidel, dar și apropiat al conservatorilor locali. De-a lungul timpului, clădirea a fost un reper important și pentru ceilalți membri ai familiei marelui poet, cum ar fi tatăl, căminarul Gheorghe Eminovici, sau frații săi. Gheorghe Nicoleanu trece drept o figură importantă a artei farmaceutice, dar şi a politicii conservatoare din Botoşanii de la cumpăna veacurilor XIX–XX.

Întrucât în perioada anilor 2020-2024 autoritățile locale, prin Centrul de Promovare a Turismului, au creat un traseu al celor mai importante locuri aflate în legătură directă cu marele poet național Mihai Eminescu, includerea acestui nou obiectiv, și anume Casa „Frank”, va permite îmbogățirea itinerariului cu un edificiu reprezentativ pentru epoca respectivă.

           



[1] „Curierul de Iassi, anul III, nr. 18, joi, 5 martie 1870, p. 3.

[2] Idem, anul X, nr. 31, duminică, 20 martie 1877, p. 1; Idem, anul XI, nr. 50, vineri, 5 mai 1878, p. 1.

[3] „Progresul”, anul II, nr. 66, luni, 18 mai 1864, p. 4. 

[4] Artur Gorovei, Monografia oraşului Botoşani, Ediția Primăriei de Botoșani, Institutul de Arte Grafice „M. Saidman”, Fălticeni, 1926, p. 365, p. 41; Rodica Iftimi, Sorin Iftimi, Alegătorii divanului ad-hoc din Moldova (1857). Un manuscris necunoscut, în „Ioan Neculce, Buletinul Muzeului de Istorie a Moldovei”, S. N., nr. X-XX, 2004-2006, p. 121.

[5] „Curierul de Iassi”, anul XII, nr. 19, vineri, 16 februarie 1879, p. 1.

[6] „Universul”, anul XXVIII, nr. 235, sâmbătă, 28 august 1910, p. 2. 

[7] „Dimineața”, anul VIII, nr. 263, duminică, 3 iulie 1911, p. 4.

[8] Dimitrie Nicolau, Farmaciştii noştri, Tipografia „Speranța”, Bucureşti, 1906, p. 281.

[9] „Epoca”, anul II, nr. 466, miercuri, 17 (20 iunie) 1887, p. 2.

[10] „Voacea Botoşanilor”, anul VII, nr. 28, duminică, 13 iulie 1886, p. 3. 

[11] Idem, anul IX, nr. 24, marţi, 14 iunie 1888, p. 3; „Curierul român”, anul III, nr. 31, joi, 16 iunie 1888; „Universul”, anul V, nr. 155, joi, 16 (28) iunie 1888, p. 3.

[12] „Voacea Botoşanilor”, anul XI, nr. 4, duminică, 4 februarie 1890, p. 2; „Curierul român”, anul V, nr. 3, joi, 1 februarie 1890, p. 3.  

[13] Idem, anul XI, nr. 41, marți, 6 noiembrie 1890, p. 2.

[14] Idem, anul XIII, nr. 39, joi, 29 octombrie 1898, p. 1.

[15] „Opinia”, anul II, nr. 142, octombrie 1898, p. 2. 

[16] MOf, nr. 262, marți 22 februarie (7 martie) 1905, p. 9811.

[17] Idem, 34, 13 (26) mai 1909, p. 1306. 

[18] Idem, nr. 185, vineri, 16 (29) noiembrie 1912, p. 8721; Idem, nr. 037, 19 mai 1913, p. 1642; idem, 192, 27 noiembrie 1913, p. 8516.

[19] Idem, 186, 17 (30) noiembrie 1915, p. 7766.

[20] „Opinia”, anul VI, nr. 697, 9 aprilie 1909.

[21] „Evenimentul”, anul VII, nr. 1821, marți, 18 mai 1899, p. 2. 

[22] Idem, anul XV, nr. 70, duminică, 6 mai 1907, p. 2.

[23] „Opinia”, anul VI, nr. 592, marți, 25 noiembrie 1908. 

[24] „Voacea Botoşanilor”, anul XV, nr. 28, sâmbătă, 15 octombrie 1892, p. 2. 

[25] Idem, anul XV, nr. 10-11, duminică, 17 aprilie 1894, p. 3. 

[26] „Timpul”, anul XXI, nr. 89, vineri, 23 aprilie (5 mai) 1899, p. 3. 

[27] „Libertatea”, anul VII, nr. 10, duminică, 6 martie 1905, p. 3. 

[28] „Dimineața”, anul III, nr. 867, vineri, 7 iulie 1906, p. 3.

[29] „Telegraphulu”, anul XVI, nr. 3835, marţi, 12 martie 1885, p. 2.

[30] MOf, nr. 240,  2 (14) februarie 1892, p. 6442. 

[31] Dan Roşca, „La Ochiul lui Dumnezeu”. Farmacii şi farmacişti din vechiul Bucureşti, Ars Docendi, Bucureşti, 2017, p. 279. 

[32] „Albina”, 4, nr. 28-29, 8-15 aprilie 1901, p. 806. 

[33] „Dimineața”, anul II, nr. 653, vineri, 25 noiembrie 1905, p. 2.

[34] Dimitrie Nicolau, op. cit., p. 281.

[35] Farmacii din Vechiul Regat, în „Almanahul farmaciștilor din România”, Cluj, 1928, p. 136;  Farmaciile din Vechiul Regat, în „Almanah”, Cluj, 1937, p. 99.  

[36] Al. G. Raicoviceanu, C. I. Bercuș, Din trecutul farmaciștilor din Moldova, în „Farmacia”, anul XVI, nr. 2, 1968, nota 11. 

[37] N. I. Angelescu, Date asupra înfiinţărei farmaciilor în România (conform anchetei oficiale din 1875), Tipografia „Speranţa”, Bucureşti, 1904, p. 31.

[38] C. Băcăoanu, Medicii și farmaciștii din Botoșani (1874-1876), în „Revista Moldovei”, anul V, nr. 7-9, Botoșani, 1926, p. 10.  

[39] Matei Eminescu, Memoriu asupra familiei Eminescu (Comunicare făcută D-lui Corneliu Botez), în  Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 de ani dela moartea sa alcătuit şi aşezat în pagină de Comitetul Comemorării-Galaţi şi tipărit la Atelierele Grafice Socec & Co. societate anonimă, la Bucureşti, în anul 1909, reeditat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, cuvânt către cititori, notă asupra ediţiei şi postfaţă de C. Enică, Editura Centrului Cultural Dunărea de Jos, Galaţi, 2008, p. 196.

[40] Ibidem, p. 192.

[41] Eugen D. Neculau, Sate pe Jijia de Sus, 2, Boierii, ediţie îngrijită de M. Lutic, Institutul Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”, Iaşi, 2005, p. 221.

[42] Matei Eminescu, op. cit., p. 197.

[43] Ibidem, p. 196-197.

[44] Ibidem, p. 197. 

[45] Dan Toma Dulciu, Surse biografice eminesciene în fondul de manuscrise de la BCU „Carol I” – București. Scrisorile lui Matei Eminescu adresate lui Corneliu Botez, p. 8 (www.academia.edu; accesat la 29.07.2024). 

[46] C. Băcăoanu, op. cit., p. 10. 

[47] „Voacea Botoșanilor”, anul V, nr. 29, duminică, 15 iulie 1884, p. 2.

[48] Ştefan Ciubotaru, Monografia oraşului Botoşani, Editura Axa, Botoşani, 1997, p. 274, unde se indică anul 1887. 

[49] „Voacea Botoşanilor”, anul VII, 17 august 1886, nr. 33, p. 2; „Curierul român”, anul I, nr. 44, duminică, 17 august 1886, p. 3: „Punerea a doue-focuri s-a ’ncercat de nişte făcători de rele, unul în strada mare la o casă de peste drum de spiţeria Nicoleanu”.

[50] C. Băcăoanu, Scurt istoric al serviciului sanitar din orașul Botoșani, în Botoșanii în 1932. Schiță monografică, Liga Culturală-Secția Botoșani, 1932, p. 97; Idem, Scurt istoric despre medicii și activitatea medico-socială a orașului Botoșani, Botoșani, 1932, p. 6.      

[51] Idem, Din trecutul sanitar al oraşului Botoşani, în „Revista Moldovei”, anul VI, nr. 1-3, 1927, p. 18. 

[52] „Voacea Botoşanilor”, anul X, 8 octombrie 1889, nr. 35. 

[53] Dan Toma Dulciu, op. cit., p. 8.

[54] „Voacea Botoşanilor”, anul XV, nr. 14, joi, 26 mai 1894, p. 4.

[55] „Steagul”, anul II, nr. 10, marţi, 14 aprilie 1898, p. 3.

[56] „Curierul român”, anul XIII, nr. 15, sâmbătă, 18 aprilie 1898, p. 3.

[57] Şt. Ciubotaru, I. Bejenaru, Botoşanii de altădată, până la 1944. Album documentar, Editura Axa, Botoşani, 1999, p. 154. 

[58] „Lupta”, anul VII, seria IV, nr. 1183, vineri, 2 Iulie 1890, p. 3.

[59] Arhivele Naționale ale României-Serviciul Județean Botoșani, Colecția Hărți, inv. 125d.  

[60] E. Greceanu, Ansamblul urban medieval Botoşani, ediţia a II-a revizuită şi adăugată, apărută sub îngrijirea lui O. L. Şovan, cuvânt înainte de I. Caproşu, indice general de A. Ioniţă, Casa Editorială Demiurg, Iaşi, 2009, p. 92, fig. 114A-114B. 

[61] MOf, 10 noiembrie 1888, p. 4103-4104. Acelaşi text a fost preluat şi de „Voacea Botoşanilor”, anul IX, nr. 45, 23 noiembrie 1888, p 3.

[62] „Curierul român”, anul V, nr. 35, joi, 27 septembrie 1890, p. 3.

[63] Idem, anul VI, nr. 2, joi, 17 ianuarie 1891, p. 3.

[64] „Lupta”, anul X, nr. 1988, marţi, 27 aprilie 1893, p. 2. 

[65] „Gazeta de Iassi”, nr. 36, vineri, 20 mai 1894, p. 578-579. 

[66] I. P. Darie, În preajma comemorărei lui Eminescu, în „Gazeta Botoșanilor”, anul II, nr. 35-36 (77-78), sâmbătă, 13 iunie 1909, p. 2.

[67] Dan Toma Dulciu, op. cit., p. 9. 

[68] „Lupta”, anul VII, seria IV, nr. 1183, vineri, 2 Iulie 1890, p. 3.  

[69] Dimitrie Nicolau, op. cit., p. 281. 

[70] „Informatorul”, anul II, nr. 104, duminică, 7 octombrie 1928, p. 2. 

[71] „Lumea”, anul XIII, nr. 3505, sâmbătă, 8 martie 1930, p. 4. 

[72] „Dimineața”, anul 33, nr. 11081, marți, 26 octombrie 1937, p. 4. 

[73] „Universul”, anul 54, nr 348, 18 decembrie 1937, p. 12. 

 

 

Fig. 1. Obeliscul funerar al familiei Nicoleanu din Cimitirul „Pacea”, Botoşani, în situația din 2020 (stânga) și 2024 (dreapta) (foto și prelucrare imagine I. Iațcu)

Fig.  2. Fotografia soților Georghe şi Maria Nicoleanu de pe monumentul funerar de la „Pacea” 
(foto și prelucrare imagine I. Iațcu)



Fig. 3. Reprezentarea Casei Frank în Planul inginerului Ștefan Emilian (Arhivele Naționale ale României-Serviciul Județean Botoșani, Colecția Hărți, inv. 125d) (foto și prelucrare imagine I. Iațcu)


Fig. 4. Casa Frank. Vinietă din Planul „Emilian” (foto și prelucrare imagine I. Iațcu)

Fig. 5. Casa Frank, în situația din 2024 (foto I. Iațcu) 


Fig. 6. Monograma lui Ioan Frank de la balconul casei, în situația din 2024 (foto I. Iațcu) 

Fig. 7. Casa Frank văzută de pe latura de est, cu accesul la apartamentele clădirii; 
în situația din 2024 (foto I. Iațcu) 

Fig. 8. Reclamă la Farmacia Gheorghe Nicoleanu
(apud „Voacea Botoșanilor”, anul X, nr. 17, 28 mai 1889, p. 3)

Fig. 9. Anunţ al doctorului Olivenbaum, cu menţionarea farmaciei lui Gheorghe Nicoleanu (apud „Voacea Botoșanilor”, anul X, 20 august 1889, nr. 28, Supliment nr. 28)


Fig. 10. Fotografia lui Ilie Mutrescu 
(„Dimineața”, anul XXIX, nr. 9650, miercuri, 8 noiembrie 1933, p. 10)

Fig. 10. Casa de bani a Farmaciei Nicoleanu, cu urmele spărturii făcută de Ilie Mătrescu

(„Dimineața”, anul XXXIII, nr. 11081, marți, 26 octombrie 1937, p. 14



Materialul a fost publicat, putând fi citat sub forma Ioan Iațcu, Farmacistul Gheorghe Nicoleanu și povestea unei spițerii botoșănene: „La Minerva”, în Monumentul, XXV, Lucrările Simpozionului Internațional „Monumentul-Tradiție și viitor”, ediția a XXV-a, Iași, 2023, vol. I, Iași, 2024, p. 561-584.






 

 


 

 

Comments

Popular posts from this blog

Misterele Botoșanilor 5

Misterele Botoșanilor 3